De eerste stap is gezet voor de eerste zonneweide in de gemeente Hilvarenbeek

Zonnepark Haghorst en Energiecoöperatie Hilverstroom hebben een intentieverklaring getekend, waarmee ze de eerste stap zetten in de ontwikkeling van een zonneweide.

De beoogde locatie voor het te realiseren zonnepark ligt aan de Driehuizerweg, waar ongeveer 20 hectare aan zonnepanelen komen te liggen. “Al vanaf het begin wilde ik Hilverstroom bij het project betrekken. Burgerparticipatie is namelijk een belangrijk onderdeel van het plan. Zoals Hilverstroom inwoners de mogelijkheid biedt om deel te nemen aan windpark Spinderwind, willen we straks ook zondelen verkopen op ons zonnepark,” zegt Thijs van Oirschot.

De gemeente Hilvarenbeek moet eerst nog wel de vergunning verlenen, maar het plan van Zonnepark voldoet wel aan alle criteria. Van oirschot: “We hopen eind dit jaarde vergunning rond te hebben. Daarna moeten we aan de slag met de met subsidieaanvragen.”

Voor Hilverstroom is het project een mooi vervolg op het burgerwindmolenpark op de Spinder, ditmaal op Hilvarenbeeks grondgebied. Het Zonnepark Haghorst past heel goed in het rijtje van projecten waar Hilverstroom mee wil samen werken. Bestuurslid Milko Huijben: “Wij zijn nooit zo voor grote landelijke energieclubs geweest die alles naar zich toetrekken. Thijs is een lokale jongen, enthousiast en ondernemend, en wil dat inwoners kunnen participeren.”

Wanneer alles volgens plan verloopt zouden de eerste zonnepanelen er eind 2020, begin 2021 moeten liggen.

Zonne-energie: hoe werkt het eigenlijk?

Zonne-energie 101 | National Geographic

Zonne-energie is een niet-vervuilende brandstofbron. Maar hoe ontstaat zonne-energie eigenlijk?

Geplaatst door National Geographic op Vrijdag 27 september 2019

Wat gebeurde er al eerder?

Op de gemeentelijke daken worden zonnepanelen gelegd. Zo liggen er inmiddels zonnepanelen op het gemeentehuis, ’t Gebint in Biest-Houtakker en de nieuwe sportaccommodatie op de Roodloop. Het laatste gebouw is zelfs all-electric. In 2018 was de opbrengst uit zonnepanelen in Hilvarenbeek 20-25% hoger dan in voorgaande jaren! Met 10 zonnepanelen, komt dat neer op een extra opbrengst van € 100,00 (bron: nu.nl)

Overweegt u zonnepanelen op uw dak te leggen? Dat komt goed uit. De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft tot 2023 van kracht! (bron: nu.nl)